Achter de kerk 2
2801 JW  Gouda

+31 (0) 182512684

www.sintjan.com

Öffnungszeiten

1. März - 1. November
Mo - Sa 09:00 - 17:00 Uhr
1. November - 27. Februar
Mo - Sa 10:00 - 16:00 Uhr

Sonntags ist die Sint-Janskerk ausschließlich Besuchern eines Gottesdienstes vorbehalten.

Sascha Mommertz werd geboren in 1976 in Aken (BRD), maar woont sinds 1985 in Nederland. In 1994 begon hij zijn opleiding Muziek (met hoofdvak blokfluit) aan de afdeling Oude Muziek en Historische Uitvoeringspraktijk van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jeanette van Wingerden en Marion Verbruggen. Daar sloot hij in 1998 de Eerste Fase af. Vervolgens studeerde hij in het kader van de Tweede Fase aan de afdeling Oude Muziek van de faculteit Muziek van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Heiko ter Schegget. In 2000 behaalde hij daar het diploma Uitvoerend Musicus. Daarnaast studeerde hij privé bij Marijke Miessen in Amsterdam. Hij volgde masterclasses bij o.a. Matthias Weilenmann en Jérôme Minis. Bovendien ontving hij belangrijke muzikale impulsen van dr. Rebecca Stewart. Gedurende 2 jaar studeerde hij blokfluitbouw bij Jacqueline Sorel in Den Haag. Musicologische studies vulden zijn opleiding aan. Hij volgt een privéstudie traverso bij Ricardo Kanji.

In 2002 ontving hij een eervolle vermelding tijdens het Musica Antiqua Solistenconcours in Brugge.

Als speler is hij actief als solist, kamermusicus en orkestmusicus in ensembles en orkesten als Accademia Amsterdam, Concerto da Fusignano, Concerto Strumentale, Haags Barokorkest, Margaretha Consort, het Orkest van de Domcantorij Utrecht en Trio da Fusignano. Hij concerteert in binnen- en buitenland en maakte verschillende radio-, tv- en CD-opnames.

Hij was enige jaren bestuurslid van de European Recorder Teachers Association (ERTA) NL, manager van enkele oude muziek ensembles en secretaris van de Stichting Open Nederlandse Blokfluitdagen Utrecht (SONBU). Hij geeft lezingen en masterclasses en coacht ensembles. Daarnaast geeft hij cursussen bij Huismuziek. Aan de conservatoria in Utrecht en Tilburg was hij jarenlang verbonden o.a. als hoofdvakdocent blokfluit en docent oude muziek.

Marijn Slappendel studeerde orgel, kerkmuziek en koordirectie aan de faculteit Muziek van Hogeschool voor de Kunsten en het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht. Zijn orgeldocenten waren Reitze Smits en Willem Tanke. Koordirektie studeerde hij bij Krijn Koetsveld. Hij studeerde klavecimbel bij Bob van Asperen aan het Conservatorium van Amsterdam, en specialiseerde zich daar op het gebied van Basso Continuo bij Thérèse de Goede.

Hij is als cantor-organist werkzaam in de Grote of Barbarakerk te Culemborg, waar hij een scala aan kerkmuziek uitvoert, stammend van de zeventiende eeuw tot vandaag. Hij is daar vaste bespeler van de historische orgels en geeft leiding aan de Barbara Cantorij, Concerto da Fusignano en diverse solisten in de serie maandelijkse cantatevespers. Jaarlijkse hoogtepunten zijn de uitvoering van een van de passies van Bach en een Requiem (Mozart, Fauré, Gilles).

Marijn maakt als continuospeler deel uit van het Trio da Fusignano en werkt daarnaast met diverse ensembles en orkesten. Bovendien doceert hij met veel plezier orgel, piano en klavecimbel aan leerlingen van zeer uiteenlopende leeftijd en niveau.

De laatste jaren verdeelt hij zijn tijd tussen het musiceren en zijn werk als orgelmaker bij de firma Gebr. van Vulpen.

De Duitse sopraan Tanja Obalski studeerde aanvankelijk dwarsfluit aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg; daarna solozang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig en Howard Crook. Tanja Obalski specialiseerde zich vervolgens in Amsterdam in historische uitvoeringspraktijk en barokzang en rondde in 2003 haar studie succesvol af.
Zij volgde verder masterclasses van o.a. Jill Feldman en Emma Kirkby.
In 2005 was zij laureate bij het Concours International de Chant Baroque de Chimay en in 2007 finaliste van het oratoriumconcours “Nederlandse Vocalisten Presentatie”

Als soliste is zij te horen in oratoria, cantates en kamermuziekconcerten zowel in Nederland als daarbuiten. Zij werkte solistisch mee aan CD’s van o.a. de Rheinische Kantorei o.l.v. Hermann Max en Combattimento en aan diverse radio-opnames met het Groot Omroepkoor.

Tanja is ook een veelgevraagd ensemble- en koorzangeres. In het verleden zong zij veelvuldig bij o.a. De Nederlandse Bachvereniging (o.l.v. Jos van Veldhoven), Cappella Amsterdam en Collegium Vocale Gent (o.l.v. Philippe Herreweghe). Op dit moment is zij op diverse podia te horen met o.a. het Nederlands Kamerkoor, het Amsterdam Baroque Choir (o.l.v. Ton Koopman) en het Groot Omroepkoor.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.