Navigation

Op Scherp

Achter de Kerk 14
2801 JX  Gouda

+31 (0) 182331000

www.museumgouda.nl

Öffnungszeiten

Museum
Di - So 11:00 - 17:00 Uhr
Museumcafé
Di - Sa 10:00 - 17:00 Uhr
So 11:00 - 17:00 Uhr

Das Museumscafé (Achter de Kerk 14) und der Museumsladen (Oosthaven 9) sind ohne Eintrittskarte zugänglich.

Figuratieve schilderkunst in Museum Gouda

Op uitnodiging van Museum Gouda kozen de Goudse kunstenaars Fereshteh Salehi, John Wassenaar, Natascha van den Berg en Ruud Verkerk elk een of meer objecten uit de uitgebreide collectie van Museum Gouda als basis voor heen schilderij. Hun tentoonstelling vindt plaats van 4 juli t/m 22 oktober 2017.

De vier kunstenaars schilderen een stilleven of landschap waarin deze objecten als het ware ‘figureren’, voorwerpen die ook in de expositie aanwezig zullen zijn. Bovendien exposeren zij elk eigen werk dat voor een groot deel speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt is.

Fereshteh Salehi heeft het schilderij ‘De gevallen engel’ van Odilon Redon (1840-1916) als uitgangspunt genomen. John Wassenaar heeft speelgoed uit de collectie uitgekozen voor een van zijnstillevens. Natascha van den Berg liet zich inspireren door objecten uit de 18de eeuwse apotheek en enkele stuks grof gebruiksaardewerk. En Ruud Verkerk nam een siervaas van rond 1918 van de Plateelbakkerij Ivora/Gouda als referentie, waarop een prachtige paradijsvogel staat afgebeeld.
Alle vier de schilders werken figuratief en natuurgetrouw, maar onderling toch ook weer zeer uiteenlopend. Ook binnen de realistische schilderkunst blijkt een grote variëteit te bestaan. Verschillen in aanpak, werken en achtergrond lijken klein maar blijken voor de sfeer en het uiterlijk van de schilderijen van cruciaal belang. Elk van de deelnemende kunstenaars heeft een eigen kijk op de objecten uit de collectie van Museum Gouda en interpreteert dit naar eigen inzicht.